Espeyando cola mio cafetera: ¿cómo trabaya la mio cafetera italiana?

   Qué dures son les nueches en vela, el tiempu paez pasar más sele, el sueñu entama a rondate, polo que tienes que facer dalgo pa nun durmite. Yo  soi cafeteru, ya lu cunté en delles vegaes (un vasao de cafe caliente ; un xararáu de café ; ¿ye un barómetru la mio taza de café? ; cáustica nel mio café ; cáustica nel mio café 2 ; qué m'esfrez el café ), asina qu’aprovecho pa tomar unos cafetinos, qu’amás de quitame parte d’esi sueñu, préstanme enforma. Anque hai nueches que nin col café soi a despeyar, polo que teo qu’enguedellar la tiesta con daqué, como la nueche que me punxe a enredar cola mio cafetera italiana, col envís d’atalantar qué ye lo que socede dientro d'ella.

   Pero primero cuntate dalgo d’estes cafeteres tipu italianu como sabes tienen tres pieces, una potina onde metenos l’agua, que voi nomar calderín, por que ye una caldera pequeña; un depósitu pal café molío, con forma d’embudu, y con munchos furaquinos, perende pasa l’agua; y una pota cimera, que ye onde queda’l café fechu. Esta triba de cafetera válse del vapor satutao acalecío pola llama del fogón,  que fae que la presión interna aumente, y l’agua del calderín garre presión, hasta superar la presión atmosférico, polo que l’agua entama a xubir, tratando d’igualar les presiones interior y atmosférico, asina que l’agua pasa al traviés del filtru con café, saliendo esi oru prietu, que tanto me presta.


   Lo primero que fice foi ver qué facía la temperatura del agua na parte de baxo de la cafetera (calderín) ensin zarrar, a la atmósfera. Polo que metí la cantidá d’agua que avezo a echar pa preparar café (midila pa usar siempre la mesma cantidá), y metí dientro la sonda de temperatura del mio aparatu midida. Tapé too con papel d’aluminiu pa minimizar les pérdides de calor. 

Prendí’l mecheru Bunsen, y dempués d’axustar la llama dexélu encesu pa nun camudar les condiciones d’axuste d’ésti a lo llargo les pruebes.
Cada 20s rexistré la temperatura, nun dexé que llegara a esfervollar l’agua. La gráfica vesla darréu:


   La temperatura aumentó de forma llinial (ya ves que los datos axústen perbien a la reuta), aumentando unos  0,22ºC/s.

  Dempués col envís d’atalantar lo que socede dientro la cafetera cuando  trabaya en condiciones normales (o sía, zarrada y con café), fice-y unes igües, instalando dos sondes de temperatura na cafetera montada, una nel pote au sal el café fechu, y otra nel calderín, que metí pol furacu la válvula de seguridá llateral, y sellé la entrada de la sonda con silicona de temperatura.

   Otra vegada’l mecheru, y mentantes qu’esperaba que finase de facese’l café, anoté la temperatura de les dos sondes cada 20 s. Estos son los datos que pañé:


   La llinia azul ye la evolución de la temperatura dientro’l calderín, y la encarnada la del pote. La gráfica danos una bona idega de lo qu’asocede nel procesu de facer el café, la temperatura nel calderín medra hasta que llega alredor de 100ºC (foi menos, ente 99,6-99,8ºC, quiciabes porque esos díes había baxes presiones), entós sube pol embudu, y al traviés del café, hasta’l pote, a lo llargo d’unos 60s (por desgracia nun midí esto, estímolu sofitáu na temperatura, que como ya dixe midila cada 20s, anque otra vegada midí que tardaba en sacar tol café 54 s). Nel momentu que llega’l café al pote (o meyor dicho a la sonda) ye cuando la llinia encarnada garrá una temperatura constante, tamién de cerca de 100ºC, hasta lo cabero la midición.

   Pero nel calderín ta pasando un socesu perinteresante, y que diz muncho, la temperatura crez dafechu hasta cerca los 150ºC, esto ye por mor que malapenes queda agua, namás vapor d’agua residual polo que la capacidá calorífica amenorga enforma.

   Otra cosa más, na gráfica nun se ve, pero faciendo comparanza de los datos de la primer esperiencia colos d’esta, atopamos que les temperatures midides nel calderín destremen 1ºC perriba de les primeres, esta diferencia ye porque dientro’l calderín zarráu la presión ye un poco mayor que la presión atmosférica qu’había nesi momento (calcule esa sobrepresión, yera del orde de 30 mbar perriba la atmosférica, ya te cuntaré cómo), mentantes que na esperiencia primera el calderín taba abiertu a la atmósfera.

   Retrucada la mio entruga, y col café recién fechu, fice una posa nos mios faceres pa tomar una tacina sentáu tranquilmente.

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